|
2022-12-28 23:35:36, szerda
|
|
|
Szíverősítők - retek, zeller, sárgarépa, édeskömény
A nyersen fogyasztott zöldségek nagyon egészségesek. Egyre több tanulmány számol be arról, hogy a nyers zöldségek rendszeres fogyasztása nem csupán a vérnyomás csökkentésében, normalizálásában és stabilizálásában vesznek aktívan részt, hanem a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is.
Legfőképpen a nitrátokban gazdag táplálékok, zöldségek jelentenek védelmet a szív számára. Ebbe a csoportba tartoznak például a leveles zöldségek, mint a spenót, az arugulasaláta és a káposzta. A nem leveles zöldségek is nagyon hatékonyak lehetnek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Ide tartozik többek között a retek, a zeller, a sárgarépa és az édeskömény. Ezek a zöldségek jelentősen visszaszorítják a perifériás artériás betegségek kialakulásának a kockázatait, azaz jelentősen lecsökkenhet a lábak ereinek szűkülete és ezzel sokféle betegség előzhető meg, mint például a szívroham, a stroke, a szívelégtelenség.
A szintetikus nitrátok már közel sem ilyen egészségesek.
Miben találhatók meg a szintetikus nitrátok?
Többek között a feldolgozott élelmiszerekben, mint amilyen a csomagolt szalonna vagy felvágott. A szintetikus nitrátokat és nitriteket a szervezet nitrozaminokra bontja, amelyek összefüggésbe hozhatók a rákos megbetegedések fokozott kockázatával.
A zöldségekben és gyümölcsökben található nitrátok a természetes ásványi lerakódásnak a szerves részét képezik, ezzel ellentétben a nitriteket mikroorganizmusok alkotják. A zöldségek és gyümölcsök mindezek mellett fehérjékben is gazdagok, és sok-sok védő összetevőt is tartalmaznak: olyan tápanyagokat és egyéb anyagokat, amelyek kifejezetten pozitívan hatnak az egészségre. Ilyen például a C-vitamin, amely egy antioxidáns és nagyon hasznos vitamin az erek és a szív számára; vagy ebbe a csoportba tartoznak a polifenolok és a rostok, amelyekkel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy jelentősen képesek lecsökkenteni a nitrozaminképződést.
Hogyan őrizhetjük meg a szív- és érrendszer egészségét?
Fontos a változatos étrend, előtérbe helyezve a nitrátban gazdag zöldségeket. Lényeges, hogy kerüljük a túlzott mennyiségű feldolgozott húst. Rendszeresen mozogjunk, hogy elérjük a számunkra ideális testsúlyt, és ügyeljünk a rendszeres folyadékbevitelre. Ha nem iszunk elegendő vizet, könnyen kialakulhat vérrögképződés is, ami oka lehet a stroke és a szívroham kialakulásának.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
Címkék: stabilizálásában, normalizálásában, szívelégtelenség, visszaszorítják, bebizonyosodott, élelmiszerekben, kialakulásának, csökkentésében, megbetegedések, nitrozaminokra, vérrögképződés, gyümölcsökben, megelőzésében, arugulasaláta, összefüggésbe, lecsökkenteni, kockázatával, szíverősítők, feldolgozott, tartalmaznak, egészségesek, rendszeresen, kapcsolatban, kifejezetten, lerakódásnak, lecsökkenhet, tápanyagokat, zöldségekben, kockázatait, érrendszeri, természetes, polifenolok, zöldségeket, kialakulhat, antioxidáns, fehérjékben, nyersen fogyasztott, nyers zöldségek, vérnyomás csökkentésében, nitrátokban gazdag, szív számára, csoportba tartoznak, leveles zöldségek, zöldségek jelentősen, perifériás artériás, lábak ereinek, szintetikus nitrátok, feldolgozott élelmiszerekben, csomagolt szalonna, szintetikus nitrátokat, szervezet nitrozaminokra, rákos megbetegedések,
|
|
|
|
nyersen fogyasztott, nyers zöldségek, vérnyomás csökkentésében, nitrátokban gazdag, szív számára, csoportba tartoznak, leveles zöldségek, zöldségek jelentősen, perifériás artériás, lábak ereinek, szintetikus nitrátok, feldolgozott élelmiszerekben, csomagolt szalonna, szintetikus nitrátokat, szervezet nitrozaminokra, rákos megbetegedések, természetes ásványi, szerves részét, nitriteket mikroorganizmusok, változatos étrend, nitrátban gazdag, túlzott mennyiségű, számunkra ideális, rendszeres folyadékbevitelre, szívroham kialakulásának, stabilizálásában, normalizálásában, szívelégtelenség, visszaszorítják, bebizonyosodott, élelmiszerekben, kialakulásának, csökkentésében, megbetegedések, nitrozaminokra, vérrögképződés, gyümölcsökben, megelőzésében, arugulasaláta, összefüggésbe, lecsökkenteni, kockázatával, szíverősítők, feldolgozott, tartalmaznak, egészségesek, rendszeresen, kapcsolatban, kifejezetten, lerakódásnak, lecsökkenhet, tápanyagokat, zöldségekben, kockázatait, érrendszeri, természetes, polifenolok, zöldségeket, kialakulhat, antioxidáns, fehérjékben, szintetikus, ellentétben, fogyasztott, nitrátokban, fogyasztása, legfőképpen, nitriteket, őrizhetjük, jelentősen, betegségek, hatékonyak, változatos, egészségét, édeskömény, érrendszer, perifériás, összetevőt, gyümölcsök, rendszeres, találhatók, egészségre, amelyekkel, nitrátokat, táplálékok, mennyiségű, jelentenek, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3055
- e Hét: 27946
- e Hónap: 59432
- e Év: 264133
|
|
|